Niemand kan het zijn ontgaan dat de aandacht voor verduurzaming van bedrijventerreinen toeneemt. De eerste bedrijventerreinenbrief van de Minister van EZK van vorig jaar blijkt een goede voorbode te zijn geweest. Wat zit er verder te aan te komen?
- Zomer 2023 verschijnt de vervolgbrief, waarin wordt verwezen naar het onderzoek over de relatie tussen de BIZ en verduurzaming van bedrijventerreinen onder leiding van prof. Arjen Schep van de EUR waar we vanuit Fontys bij zijn betrokken.
- Najaar 2023 verschijnt het advies over de verduurzaming van bedrijventerreinen van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) met Cees-Jan Pen als extern commissielid.
- Er is een landelijk programma Verduurzaming bedrijventerreinen (PVB) o.l.v. BZK.
- Het groeifonds project vergroening bedrijventerreinen o.l.v. IVN komt op stoom.
Inmiddels wordt dan ook steeds duidelijker dat er ruimte nodig is voor het faciliteren van de circulaire transitie. De ontluikende circulaire economie vast dreigt te lopen door ruimtegebrek en onomkeerbare keuzes (uit verkennend onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving). Deze conclusie werd gedeeld tijdens een seminar op 20 april over de toekomst van bedrijventerreinen in een circulaire economie.
Samen Beter komt, na een wat trage aanloop, steeds meer op stoom. We merken dat er veel vraag is naar concrete resultaten, bewijs en onderbouwing van de breed gedeelde notie over de grote duurzame potentie van bedrijventerreinen. Samen met Theo Föllings (voorzitter SKBN) hebben we dit verwoord in deze opinie.
Met studenten, docenten en betrokkenen verzamelen we gegevens binnen, maar ook buiten ons consortium. We merken dat de Brabantse ‘Grote Oogst’ aanpak op stoom komt, innovatieve projecten in Duiven, Nijmegen en Roermond doorgaan en er in regio’s als Economie071, Zuidwest Friesland, Utrecht en West-Brabant veel in beweging is. Met onze kennispartners CLOK, SKBN, Platform31 en private partners Stec en Ginder volgen en delen we deze ontwikkelingen.