De keukenwereld veranderen doe je niet alleen, dat doe je samen. Chainable werkt daarom nauw samen met ketenpartners vanuit de gehele keten, om daarmee terugnamegarantie van alle componenten in de keuken te garanderen. Na gebruik worden componenten teruggenomen door de producent voor re-use, refurbishing, remanufacturing of (als last-resort) recycling. Onze materialen zijn afkomstig van de onderstaande ketenpartners:
Plaatmateriaal: Unilin Evola, Oostrozebeke, België (Oostrozebeke +400 km, België) Unilin is fabrikant van duurzaam plaatmateriaal bestaand uit 100% herwonnen hout. Waarvan 90% postconsumer hout, aangevuld met 10% pre consumer hout afkomstig uit reststromen van de houtindustrie of dunningshout uit duurzaam bosbeheer en weg bermonderhoud. Daarnaast zijn wij actief op zoek naar mogelijkheden voor een biobased plaatmateriaal in onze keukens. Tot op heden hebben wij echter nog geen schaalbaar biobased alternatief gevonden. Momenteel voeren wij testen uit met Circular Matters, fabrikant van 100% bio-based plaatmateriaal uit composteerbare reststromen.
Apparaten: B/S/H/, Hoofddorp (Duitsland – materiaal oorsprong (nog) onbekend) Onze apparatenpartner is B/S/H. Zij zijn een van de grootste en duurzaamste fabrikanten van huishoudelijke apparaten ter wereld. Binnen B/S/H hebben wij momenteel een werkgroep opgezet, om zo samen tot nieuwe oplossingen te komen om de levensduur en inzetbaarheid van apparaten te verhogen. Waar het traditioneel gezien gunstig is voor B/S/H om zo veel mogelijk apparaten te verkopen met een zo kort mogelijke garantie willen wij deze balans omkeren. Een zo lang mogelijke levensduur met een zo lang mogelijke garantie. We proberen hierin te fungeren als een proeflab voor B/S/H om samen met een bedrijf als B/S/H de weg naar circulariteit en duurzaamheid op te gaan.
Blad: Arte Graniet, Helmond (oorsprong graniet India) Arte Groep staat bekend als de duurzaamste keukenbladen fabrikant van Nederland. Arte was als eerste in de branche op niveau 4 van de MVO Prestatieladder gecertificeerd. Daarnaast is Arte initiatiefnemer van het TruStone initiatief. Een initiatief om een verantwoorde productie en inkoop van natuursteen te bewerkstelligen en de structurele problemen binnen de natuursteenketen aan te pakken. Ongeveer 75% van het graniet dat Arte inkoopt komt uit India. Met het Arte Right To Education project (A.R.T.E.) werkt Arte in India samen met verschillende partijen om te zorgen dat kinderen een eerlijke kans krijgen op een betere toekomst. Het blad op de Chainable keuken is een granieten blad van Arte, hiervoor is gekozen omdat er enerzijds gegarandeerd kan worden dat dit blad een maatschappelijk verantwoorde oorsprong heeft en anderzijds het graniet gemakkelijk in Nederland gerepareerd kan worden om zo een levensduur van 60 jaar te garanderen. Het graniet hoeft dus slechts een keer vanuit India via de maritieme weg naar Nederland vervoert te worden. Samen met Arte willen we een prototype traject met een modulair blad initiëren om daarmee de circulariteit van het blad te vergroten.
Lades, scharnieren en ladegeleiders: VanHoecke, Zaltbommel (oorsprong Oostenrijk) Onze keukens worden standaard uitgerust met ladesystemen, om zo enerzijds de ergonomie van de keuken te verbeteren en anderzijds materiaalverbruik in de kast te reduceren. Blum is marktleider op het gebied van geleiders en scharnieren voor de keukensector. Samen met VanHoecke hebben we de dialoog gestart om nieuwe en innovatieve manieren te bedenken om geleiders een tweede of zelfs derde leven te geven. Hierbij willen we niet alleen geleiders van Chainable keukens terugbrengen naar VanHoecke maar waar mogelijk ook de scharnieren en geleiders van afgedankte keukens van onze concullega’s een tweede leven geven.
Watersysteem: Grohe Mengkraan, Hemer, Duitsland (materiaal oorsprong (nog)onbekend)Fabrikant van duurzame watersystemen. Met Grohe zitten we nu in een onderhandelingsfase om af te stemmen dat Grohe de watersystemen na gebruik weer inneemt. De levensduur van een kraan is 10 jaar volgens Grohe, wij willen dat Grohe garant staat om deze kraan na 10 jaar ook terug te nemen. Als we hier nú de juiste afspraken over maken, heeft Grohe 10 jaar de tijd om de processen op te zetten om deze kranen daadwerkelijk te refurbishen, remanufacturing of te recyclen.
Water en licht installatie: DPS, Terheijden (Oorsprong onbekend)De waterinstallaties onder de aanrecht en de technische installatie zoals verlichting en WCD’s worden verzorgd door onze partner DPS in Terheijden.
Frame: Staal van HVL Metaalbewerking B.V., Liessel (Oorsprong staal Nederland) Een Chainable keuken heeft als basis een stalen frame. Hiermee wordt de materiaal behoefte voor het plaatmateriaal aanzienlijk gereduceerd, kan de keuken langer mee en is deze minder tot niet geveolig voor vochtopname. Samen met HVL heeft Chainable een stalen klikbaar frame ontwikkeld. Middels dit klikbare frame kan de keuken volledig modulair opgebouwd en afgebouwd worden. We kunnen dankzij de samenwerking met HVL garanderen dat ieder component van het keukenframe volledig hergebruikt kan worden voor meer dan 60 jaar. HVL is leverancier en engineering partner van kwalitatief hoogwaardige staalproducten. Zoals vermeld is momenteel het staal in onze keukens nog 75% virgin-staal, dit project dient onder andere om het staal in onze keukens 100% gerecycled te maken.
Frame: Elektrolytisch verzinken bij Galvin B.V. , Oosterhout (Oorsprong staal Nederland) Om de lange levensduur van ons frame te garanderen wordt het frame elektrolytisch verzinkt bij Galvin B.V. in Oosterhout.
Engineering partner: Engineering van keuken, Juke Projects B.V., Tilburg Juke Projects B.V. ondersteunt Chainable in de engineering van het keukenmodel. De verbeteringen aan het stalenframe om daarmee materiaal te besparen en het modulaire kliksysteem voor de panelen wordt in samenwerking met Juke Projects B.V. ontworpen. Daarnaast maakt Juke Projects B.V. de technische tekeningen van de prototypes.
Sociale werkplaats: Diamant-Groep, TilburgSamen met Diamant-Groep wil Chainable werken aan een sociaal inclusieve toekomst. Hierom willen we de nieuwe prototypes van onze keukens zo ontwerpen dat ze door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt geassembleerd kunnen worden.
Kennispartner: Lectoraat Avans Hogeschool Wij willen de impact van het nieuwe model van onze keukens volledig in kaart brengen om zo te kunnen sturen op het continue verlagen van de impact van iedere keuken. Samen met een lectoraat van Avans Hogeschool zijn wij momenteel aan het bepalen wat de CO2 impact is van onze keuken via een LCA-studie. We willen voor het nieuw te ontwikkelen en verbeterde model eveneens een LCA-studie uitvoeren.