De innovatie van Kamplan zit in een certificeringstraject om een erkenning voor Regeling Ammoniak en Veehouderij (RAV) te ontvangen. Hoe de innovatie op de de R-ladder presteert is nog niet bepaald door derden, maar scoort hoog op het niveau van reduce en rethink R1/R2 omdat het een aantal andere producten vermijdt zoals kunstmest, maar ook zijn er voordelen op de andere R ladder niveaus als het gaat om omzetten van bruikbare stof in nuttige meststoffen en biobrandstof.
Korte toelichting:
De Kamplan innovatie vormt een sterke combinatie van technieken die continu gericht zijn op circulariteit.
Om emissie in de stallen fors terug te brengen worden er twee innovatieve deelconcepten gecombineerd. Ten eerste een systeem waarin middels een continu spoelsysteem geurloos water in de putten van de stallen geplaatst wordt wat de mest opvangt, afsluit voor emissie en transporteert. Hier wordt dus enkel een restproduct voor gebruikt en geen vers grondwater.
Ten tweede wordt de mest in een ander continu grotendeels anaeroob proces dusdanig bewerkt dat alle restproducten vervolgens te gebruiken zijn zonder de gebruikelijke emissie. Dit zijn nuttige ingrediënten die als meststof gebruikt kunnen worden.
Geurloos water
Het geurloos water wordt gedeeltelijk gebruikt om in bestaande putten voor mestopvang in stallen te zetten en schoon te spoelen waardoor de emissie in de stal reeds met >85% gereduceerd wordt. Het overtollige geurloos water kan geloosd worden op het rioolwatersysteem, oppervlakte water, eventueel met nog een extra bewerking d.m.v. een Reverse Osmosis installatie ofwel kan het uitgereden worden op het land door de boer wat in sommige gebieden weer kan helpen met verdroging tegen te gaan. Al met al worden er enkel stoffen op het land gebracht die nauwelijks nog emissie hebben, dus ook daar is er een enorme emissiebesparing ten opzichte van de huidige situatie en wordt er ook daar circulair gewerkt.
Mest omzetten in nuttige ingrediënten en geurloos water
De mestverwerkingsinstallatie van Kamplan scheidt in twee stappen mest. In de eerste stap de dikke fractie en in de tweede stap de dunne fractie. De dikke fractie is te hergebruiken om biogas te winnen en als bodemverbeteraar of als grondstof voor andere bedrijven in bijvoorbeeld tuinbouw.
Bij het op het land brengen van de dikke fractie komt nauwelijks emissie vrij.
De dunne fractie wordt verwerkt middels een biologisch proces en in twee grote reservoirs vindt een continu biologisch proces plaats van nitrificatie en denitrificatie door bacteriën waardoor op een energiezuinige manier mest verwerkt wordt tot nuttige componenten en geurloos water ontstaat als een van de eindproducten. Indien gewenst door de klant, dan kan na de eerste stap de dunne fractie gebruikt worden als bemestingsmiddel ipv kunstmest. Ook dat is circulair denken omdat het het chemisch maken van kunstmest met aardgas vermijdt.