Wat wil je als bedrijf in de toekomst nog meer ontwikkelen of doen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen?
Meer lokale ketensamenwerkingen opzetten op nonprofit basis.
Delen van circulaire kansen uit quickscan.
In het Nul Afval Collectief Oosterhout richten gemeente Oosterhout, lokale bedrijven, Avans Hogeschool en Waterschap Brabantse Delta voor het eerst een lokaal/regionaal collectief op op niet-commerciële basis. Dit collectief brengt problematische reststoffen van Oosterhoutse bedrijven in kaart, ontdekt kansen en barrières voor uitwisseling, definieert gezamenlijke ambities, zoekt zo lokaal mogelijke hergebruikers, inventariseert kosten en baten en zoekt financieringsmogelijkheden.
Het project focust op de hoogste R-treden: vermijden van onnodige logistieke bewegingen, vermindering van afhaalfrequentie (en CO2), ontwerpen van collectieve lokale afvalstromen en lokale uitwisselingsmogelijkheden van reststromen ter stimulering van lokaal hergebruik.
Binnen het project worden sociale innovatie- en participatiestrategieën getest met actie-onderzoeksmethodieken in samenwerken tussen organisaties.
Meer lokale ketensamenwerkingen opzetten op nonprofit basis.
Delen van circulaire kansen uit quickscan.
Via afval- en grondstofscans bij tientallen bedrijven zijn circulaire knelpunten en kansen in grondstof- en reststromen in kaart gebracht.
Via
ja. Een eerste samenwerkingsverband is gerealiseerd (enthousiaste stuurgroep van ca. 10 ondernemers, gemeente, waterschap en woningcorporatie). Het collectief heeft gezamenlijke ambities opgesteld in een plan voor 2021 en breidt uit naar een lokale learning community.
Ja, betrokkenen tot nu toe:
Gemeente Oosterhout
Avans Hogeschool
Martens Groep
Janus Vaten
Rodenburg Polymeren
Waterschap Brabantse Delta
Smurfit Kappa Vandra
Staka
Pops Advies
TB Online solutions
Reststoffenstrategie-QuickScan ontwikkeld door Avans Hogeschool
Samenwerkingsmodel naar model participatietrechter en Samenwerken tussen Organisaties
Circulaire ambities naar R-ladder.