Tijdens de Dutch Design Week heeft het Circular Value Center een routekaart voor remanufacturing gepresenteerd. Dit concept biedt kansen voor MKB maakbedrijven om geld te verdienen aan producten die aan het einde van hun levensduur zijn gekomen. Remanufacturing gaat verder dan hergebruik en focust op het herproduceren van producten volgens de eisen en wensen van deze tijd. Het biedt niet alleen een boeiende zakelijke kans, maar ook waardevolle inzichten over productgebruik en stelt bedrijven in staat om controle te houden over kostbare grondstoffen. Laten we eens dieper ingaan op de betekenis van deze routekaart.
De Routekaart Remanufacturing
De routekaart Remanufacturing is een interessante ontwikkeling in circulair Brabant. Het is ontwikkeld in samenwerking met tiental bedrijven, waardoor het een praktische en toegankelijke gids is geworden voor ondernemingen die willen profiteren van remanufacturing. Maar wat houdt remanufacturing eigenlijk in? In tegenstelling tot traditioneel hergebruik, gaat het bij remanufacturing om het terughalen van producten die aan het einde van hun levenscyclus zijn en ze vervolgens te herproduceren volgens de hedendaagse normen en verwachtingen. Dit betekent dat de producten niet simpelweg worden hersteld, maar echt worden geüpgraded naar de standaarden van vandaag.
Voor Wie Is de Routekaart Bedoeld?
Deze innovatieve benadering van hergebruik en herproductie kan waardevol zijn voor een brede doelgroep in Brabant. Met name midden- en kleinbedrijven (MKB) maakbedrijven kunnen hier baat bij hebben. Het stelt hen in staat om geld te verdienen aan de tweedehandsmarkt, die vaak al bestaat voor hun producten. Bovendien levert remanufacturing waardevolle informatie op over het gebruik en de staat van producten na gebruik, wat weer kan dienen als input voor het ontwerp en de engineering van nieuwe producten.
Daarnaast opent remanufacturing de deur naar nieuwe zakelijke mogelijkheden. In plaats van producten te verkopen, kunnen bedrijven ervoor kiezen om ze in eigendom te houden. Dit biedt ruimte voor services op het gebied van onderhoud, revisie en levering van (tweedehands) reserveonderdelen. Hierdoor kunnen bedrijven een langetermijnrelatie opbouwen met hun klanten en nieuwe inkomstenbronnen aanboren.