Brabant Onderneem Circulair LogoBrabant Onderneem Circulair LogoBrabant Onderneem Circulair LogoBrabant Onderneem Circulair Logo
  • Living Lab
  • Werkplaatsen
  • Ondernemersloket
  • Circulaire Innovaties
  • Agenda
  • Nieuws
✕

Side Stream Innovation Valley

Ingezonden door: Rodenburg Biopolymers, Denariusstraat 19, 4903 RC Oosterhout
23/12/2021

In een wereld waarin voedselverspilling hoog op de agenda staat, belandt 40% van onze voedselstroom nog steeds op de stapel ‘afval’. Dit terwijl er zoveel mogelijkheden zijn om dit te veranderen. Side Stream Innovation Valley brengt sterke bio-based bedrijven en onderwijsinstellingen samen om hier verandering in te brengen. Met onze gedeelde kennis en open innovatie toveren wij AGF (voedsel) reststromen om tot nieuwe grondstoffen voor de voedselindustrie, of tot biobased materialen die de vervuilende fossiele variant vervangen. Vleesvervangers, eiwitten, zetmelen, biologisch plastic, een biertje… De mogelijkheden zijn eindeloos. Helemaal als je slimme mensen met dezelfde circulaire overtuiging bijeenbrengt op een locatie; ‘Side Stream Innovation Valley’. Hier maken we het duurzame verschil…

Wat wil je als bedrijf in de toekomst nog meer ontwikkelen of doen om de transitie naar de circulaire economie te versnellen?

De campus zal een blijvende ontwikkeling vormen. Een plek waar nieuwe start-ups op het gebied van bio-based circulariteit een springplank vinden. SSIV zal zijn samenwerking met het CoE BBE, de Universiteit Wageningen en Curio verder uitbreiding in diverse fieldlabs. Ook hebben wij de ambitie om een landelijk ecosysteem te vormen waarbij de verwaarding van reststromen efficiënt vorm krijgt. Een verbinding tussen de import/verhandelingsregio (Freshport) de diverse teeltregio’s, de voedselproductie gebieden, maar ook de voedselverpakkingsregio. Alleen op die manier kunnen wij de huidige reststromen laten renderen en optimaal terugbrengen in een duurzaam voedselprogramma.

Wat is er circulair aan jullie innovatie?

De ambitie is om geen vezel verloren te laten gaan. Voedselreststromen die nu richting de bio-verbrander gaan, buigen wij of om als hoogwaardige grondstof terug in de voedselketen te brengen. Van de materialen die overblijven maken we insectenvoer, bioplastics of diervoer. Het uiteindelijke beperkte restmateriaal zetten we om in energie die in het bovenstaande proces gebruikt wordt. Op ons terrein delen partijen onderling ook hun goederenstromen. Het restproduct van de een is immers weer een grondstof voor de ander.

Is jullie innovatie schaalbaar?

Jazeker. Met ons initiatief kunnen we met kennis, innovatie en productie een mooie stap maken. Maar als we werkelijk impact willen genereren zijn er vervolgens aardig wat soortgelijke locaties nodig om in de (hopelijk) nieuwe behoefte te voorzien.

Werk(te) je samen met iemand om deze innovatie of dit product of dienst te ontwikkelen en zo ja, met wie?

Samenwerking vormt de basis voor SSIV. Naast de diverse bedrijven die straks het DNA van de campus vormen, werken we samen met de WUR, HAS, Avans, CURIO en Universiteit van Tilburg. Ook de regio en provincie worden betrokken bij deze ontwikkeling.

Wat zijn de technische specificaties van jouw product of dienst?

Het gaat hier niet over een product maar een ‘concept/initiatief’. Maar dan toch wat over de techniek:

Een collectieve grondstoffenbank vormt de spil. Hier komen de AGF reststromen binnen en worden op de juiste wijze opgeslagen. Alle partijen op het terrein maken hier gebruik van en hebben daarmee sturing op het type reststroom dat benut wordt.

Een deel van het terrein wordt ingericht met gedeelde werkruimtes, laboratoria etc. Hier mogen onderzoekers, studenten en start-ups vrijelijk gebruik van maken.

Een ander deel is ingericht met kleinere werk/productieruimtes voor start-ups en scale ups. Zij kunnen ondersteuning vragen bij zowel het onderwijs als de grotere bedrijven.

De rest van het terrein wordt gebruikt om stevige bio-based spelers te huisvesten. Zij brengen hun marktaandeel en kennis in om met elkaar nog meer impact te genereren.

Deel

Gerelateerd

23/12/2021

Circulware; responsible tableware


Lees meer
23/12/2021

Recycle Factory


Lees meer
23/12/2021

Recycleerbare kunststof barrière verpakking


Lees meer
© Brabant onderneemt circulair | Disclaimer | Powered by VNO NCW Brabant Zeeland
  • Partner worden
  • Contact