Struikroven is een circulaire, eco-positieve én sociale beweging. Wij redden planten van de sloop! Elk jaar gaan er honderden voetbalvelden aan bestaand groen verloren, omdat het moet wijken voor de komst van nieuwbouw en/of renovatie van woonwijken. Wij redden het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geven het in de omgeving een nieuwe bestemming. Dit doen we met en voor bewoners uit de omliggende buurt. Het groen krijgt een tweede leven in tuinen van omwonenden, op plekken in de openbare ruimte (parken, schoolpleinen) of in Roverstuinen (logeertuinen). Dit doen we in opdracht van woningcorporaties, gemeenten of projectontwikkelaar. Het is onze missie dat Struikroven een vast onderdeel wordt van elk sloop, nieuwbouw- of renovatieproces in Nederland en daarm
Struikroven een typisch voorbeeld van hoe maatschappelijke impact begint bij verwondering over een situatie, daarmee een groter probleem blootlegt en vervolgens een oplossing biedt. Van onderop, vanuit maatschappelijk belang en vanuit een ‘planet-first’ principe. Struikroven is uitgegroeid van een buurtinitiatief naar een landelijk duurzame oplossing. Struikroven is de eerste en enige organisatie ter wereld dat groen op een sociaal-maatschappelijk manier redt en hergebruikt. Struikroven is uniek, in al zijn eenvoud. Het is regeneratief, want het is een initiatief voor hoger welzijn van iedereen en herstel & behoud van natuur.
Struikroven komt op het juiste moment; de energietransitie en het nijpende tekort aan woningen betekent dat er in de komende jaren op grote schaal wordt gesloopt, gerenoveerd en verbouwd. En daarmee verdwijnen er elk jaar honderden hectaren aan stadsnatuur (alleen al in Amsterdam 600 voetbalvelden). Behoud van natuur en biodiversiteit is van groot belang in de strijd tegen de klimaat- en biodiversiteitscrisis. Natuurinclusief bouwen wordt de norm. Planten hebben bovendien een groot aandeel in het afvangen van CO2 en fijnstof en helpen in de stikstofcrisis.
Gemeenten hebben een vergroeningsopgave. Groene buurten zijn nodig voor klimaatadaptatie en het behoud van biodiversiteit. Mensen zijn gelukkiger en gezonder in groene buurten en het draagt bij aan de leefbaarheid van een buurt. Buurtparticipatie is voor elke gemeente een aandachtspunt en vanuit de omgevingswet wordt dat zelfs verplicht bij herstructurering. Als Struikroven de standaard wordt bij álle sloop- en renovatie-processen in Nederland, is er genoeg groen voor handen om de vergroeningsopgave lokaal op te lossen.
Struikroven mobiliseert buurten en motiveert bewoners om op een positieve manier een bijdrage te leveren aan duurzaamheid en circulariteit. Het maakt bewoners ‘caretakers’ van de natuur! Het geeft ze een handelingsperspectief en creëert daarmee bewustwording over heel veel urgente thema’s. Struikroven versterkt de gemeenschapszin in wijken, want groen verbindt. Iedereen kan meedoen, wat Struikroven een inclusief initiatief maakt.
Er wordt veel aandacht besteed aan de circulaire bouweconomie. Bouwmaterialen worden circulair gebruikt, circulair slopen en bouwen is hot. Maar al het bestaande groen in voor- en achtertuinen wordt tot nu toe niet hergebruikt. Er zit een gat in de kringloop! Het is een over het hoofd geziene stroom van herbruikbaar materiaal, materiaal dat leeft en van grote waarde is voor (lokale) ecosystemen. Wij werken aan industriële symbiose, want wat afval is voor de een is grondstof voor de ander! Wij creëren waarde uit dit ‘groenafval’ en vergroenen op die manier de hele keten in het sloopproces.